De kracht van focus

Laatst was ik in gesprek met iemand die mijn mindset-programma volgt. Ik vroeg haar of zij zelf een idee had waarom het haar maar niet lukt om te doen wat ze al járen graag wilt. Haar antwoord was simpel, maar raak: ‘’Ik ben heel negatief over mezelf en heb last van faalangst. Ik denk van te voren al dat het me toch niet lukt''. 

 

Waarschijnlijk begrijp je heel goed dat deze denkwijze - deze mindset - je op z’n zachtst gezegd zeker niet helpt als je iets wilt bereiken. Toch hoor en zie ik dit héél veel. We willen heel graag iets bereiken, een bepaald resultaat behalen, maar geloven diep van binnen niet dat we ertoe in staat zijn. En we zijn vooral doodsbang om dat bevestigd te zien. 

 

Om heel eerlijk te zijn waren dit soort gedachten mij ook niet vreemd. Tot ik door kreeg waarom het zo funest is om op deze manier te denken.

 

Heb je er wel eens bij stilgestaan wat er gebeurd wanneer je iets onderneemt maar niet gelooft dat je het kunt?

 

Zet je je er dan écht voor in? Hoeveel inspanning lever je? Hoeveel risico’s ben je bereid te nemen?

Minimaal. And I get it. Ik begrijp het volledig.

 

Omdat je diep van binnen niet gelooft dat je het kunt probeer je jezelf te beschermen tegen dat confronterende sh*t gevoel van ''falen''.

 

Dus je gaat er niet écht voor. Je gaat bewust niet all-in zodat het niet al te veel pijn doet wanneer je inderdaad tot de conclusie moet komen dat het niet lukt. En weet je? Dat is echt helemaal normaal. En logisch. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik mezelf hier nooit meer op betrap.

Dat maakt ons niet bijzonder of raar, het maakt ons mens. 

 

Het is alleen zo zonde. En ik ga je uitleggen waarom. 

 

Met minimale inzet iets doen omdat je niet gelooft dat je het kunt is misschien wel het meest contraproductieve wat je kunt doen. 

 

Waarschijnlijk hoop je door een halfslachtige poging te doen op een soort wonder. Waarschijnlijk hoop je jezelf te verrassen en tóch iets van resultaat te zien waardoor je zomaar ineens in jezelf gaat geloven. 

 

De best wel harde waarheid is dat met een halfslachtige poging het resultaat vrijwel nooit zal zijn waar je op hoopt. En dus bevestig je alleen maar wat je in eerste instantie al dacht; ‘’zie je wel, ik kan (het) inderdaad niet(s)’’. Wat gebeurd er dan? De volgende keer dat je een poging doet heb je nóg minder vertrouwen in jezelf - want hee, je hebt jezelf al eerder bewezen dat je het niet kunt - dus je zet je er nóg minder voor in. Het resultaat is nog teleurstellender en je geeft jezelf wéér de bevestiging dat je het dus blijkbaar niet kunt. Voor je het weet zit je vast in een patroon waarmee je jezelf keer op keer onderuit haalt. Je begrijpt waarom je dat niet moet willen.

 

Is dit voor jou herkenbaar? Mooi! Herkenning en bewustwording zijn belangrijke onderdelen van verandering.

 

Zoals je weet ben ik fan van het concept mindset. Ik geloof erin dat onze mindset onze realiteit bepaald. Wat ik daarmee bedoel? Even heel simpel gezegd: waar je je op focust én de gedachten die je hebt bepalen hoe jij jouw wereld beleeft. En dat is alleen maar goed nieuws, want zowel je focus als je gedachten kun je veranderen. Nee, dat gaat niet zomaar van de ene op de andere dag. Echte verandering is een proces waar je actief en bewust mee bezig moet zijn en gaat met - soms grote, maar vaker kleine - stapjes.

 

Wil je dit patroon doorbreken, dan is een eerste stapje wat je kunt zetten het verleggen van je focus. 

 

Waarschijnlijk ben je veel bezig met het wel of niet zien van resultaat. Ook dat is logisch. Resultaat zien is fijn. Het geeft ons een goed gevoel. En dat is precies de kern van het probleem. We zijn ontzettend gefocust op het zien van resultaat maar beseffen ons niet dat dat juist hetgeen is waar we de minste invloed op hebben.

 

Probeer je focus te leggen bij dat waar jij álle invloed op hebt, namelijk jouw volledige inzet en consistente inspanning.

 

Besteed daar al je energie aan. Dat is waar jouw kracht ligt. Dat is waar je zeker van kan zijn. Je kunt niet bepalen of en wanneer je resultaat gaat zien. Je kunt wel bepalen of en op welke manier jij je inzet waardoor dat resultaat vanzelf dichterbij komt.

 

Heel veel succes! 

 

Liefs,

Sanne

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Karin (zondag, 07 juli 2019 16:11)

    Hoi Sanne, dat heb je mooi verwoord! Heel raak!
    En zoo moeilijk die mindset en gewoontes te veranderen. De mens is van nature een gewoontedier die zich (vaak) veel laat beinvloedden door omgeving