Leuk zo'n coach, maar wat doet een coach precies?

Je hoort de term 'coach' de laatste tijd steeds vaker, ze zijn er ook in allerlei soorten en maten. Je hebt de lifecoach, businesscoach, relatiecoach, burn-outcoach, sportcoach, teamcoach en zo kan ik nog wel even doorgaan. Leuk al die verschillende coaches, maar wat doet een coach nou eigenlijk precies en wat kan je van een coach verwachten?

 

Een coach ondersteund een coachee (klant) bij het behalen van zijn of haar doelen. Coaching is een doelgericht en interactief proces waarbij zowel de coach als de coachee hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor het proces.

Een belangrijk element van coaching is dat het doelgericht is. Een coach is bezig met oplossingen in plaats van problemen. Een coach is geen psycholoog, en zal dus niet eindeloos graven in het hoe en waarom van jouw probleem. Soms kan het helpen om te weten waar iets vandaan komt, maar voor een coach is het belangrijker om te weten waar je naar toe wilt.

 

Een coach is ook geen trainer. Een coach zal jou dus niet precies vertellen wat je moet doen, hoe je het moet doen en je op het matje roepen wanneer je het niet doet. Je hebt als coachee de verantwoordelijkheid voor een eigen bijdrage aan het proces en het toepassen van de oplossingen en mogelijkheden.

 

Als mindsetcoach help ik je met het krijgen van de juiste mindset en dus de regie over je eigen leven. Wie jij bent, wat je wilt en wat je doet liggen niet altijd met elkaar op één lijn. De redenen hiervoor kunnen heel uiteenlopend zijn, maar dat het voor wrijving en ongemakkelijke gevoelens zorgt spreekt voor zich. Ik help je uit te zoeken hoe jij (weer) de regie over je eigen leven neemt zodat wie je bent, wat je wilt en wat je doet wel op één lijn komen te liggen. Zodat het goed voelt en jij je mooiste leven kunt leven!